Previous
Next

Església de Sant Víctor de Seurí - Intervenció artística de Santi Moix

Previous
Next

Com arribar

Més informació

Segueix-nos

Llista d’Spotify: Sant Victor Seuri

Una església del segle XVIII plena d’art contemporani...

Quan t’acostes a Sant Víctor de Seurí, les parets de pedra, el gessamí que creix al voltant de la porta, la tanca de ferro i el campanar de pissarra et transporten a prop d’un temps antic. Amb el petit cementiri a tocar de l’entrada, una s’acosta a la porta de fusta fosca i, de fora estant, ni tant sols es pot intuir el què et trobaràs a dins.

Podries pensar que és una església pirinenca com tantes altres: primer romànica, que ho va ser, i després obligada a fer-se gran al segle XVIII. Potser fins i tot t’esperes que sigui fosca, plena de pols i olorant humitat i recordant, de ben segur, que va viure dies més intensos.

L’església de Seurí era així, havia estat així.

Però a vegades en els llocs més insospitats, en valls perdudes com la Vall d’Àssua, passen coses boniques: passa que hi ha gent que somia i que intenta, de totes totes, que els somnis es tornin reals. A Sant Víctor de Seurí li ha passat una cosa així: fa uns anys s’inicia un projecte pioner que repensa l’espai per tal de revitalitzar-lo a partir de l’art contemporani i mantenint alhora el culte dins del temple.

El Bisbat d’Urgell, l’ajuntament de Sort, l’associació de veïns de Seurí i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya han treballat junts, sumant il·lusió i esforços, per tal de canviar l’església de dalt a baix i crear un espai que canvia el present i el futur d’aquesta església i de la gent que hi viu a prop. L’any 2015 s’inicia una intervenció artística totalment innovadora i inèdita a l’Alt Pirineu: i és que se li proposa a l’artista Santi Moix que repinti el temple. L’artista, sorprès primer per la peculiaritat de la proposta, l’acaba acceptant i comencen mesos de feina que culminen al novembre del 2018, quan s’inaugura la intervenció i comencen les visites comentades. Així arriba l’art contemporani en aquest racó de muntanya. I ho fa reconvertint parets i sostres en un esclat de colors que recullen la natura de la vall d’Àssua, que mostren el pas de les quatre estacions i també com la gent dels pobles ha viscut en harmonia amb aquest entorn natural del què formen part. D’aquesta manera l’artista aconsegueix que Déu ens parli a través de la natura i que Sant Víctor de Seurí es converteixi en una església plena de llum, de color, d’autenticitat i de vida. A Seurí, la natura es fa art.

Moix és un creador polifacètic que, des del seu estudi de Nova York, treballa la pintura, el dibuix i l’escultura. La seva trajectòria ha esdevingut internacional i ho ha fet a partir d’una obra entre abstracta i figurativa, on la natura i la relació de les persones amb aquesta hi tenen un paper destacat.  

Com visitar-nos

Visitar Sant Víctor de Seurí és molt fàcil: hi fem visites comentades d’1 hora de durada. Pots consultar al calendari els dies que fem visites i les hores concretes.
AFORAMENT LIMITAT
Cal reserva prèvia.  

  • Reserva
  • Calendari

Reserva ara

IMPORTANT: La reserva no és automàtica. Contactarem amb vosaltres per confirmar-la.

Un projecte promogut per:

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Scroll to Top