Previous
Next

El Joc de Dames

Canònica de Santa Maria
Gerri de la Sal
Sant Pere del Burgal
Santa Maria d'Àneu
Castell de Mur
Canònica de Santa Maria
Sant Pere del Burgal
Gerri de la Sal
Previous
Next

La història del Pallars amb totes les peces

El Joc de Dames és una ruta de descoberta de patrimoni que, de manera sistemàtica, inclou la perspectiva de gènere en les visites guiades dels espais que n’hi formen part. Creada conjuntament amb l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu i Peperepep Cultural, permet saber què va passar al Pallars als segles XI i XII parlant tant d’homes com de dones, posant en valor totes les peces. Engloba 4 espais: el Conjunt Monumental del Castell de Mur i la Canònica de Santa Maria, l’Antic Monestir de Gerri de la Sal, el monestir de Sant Pere del Burgal i l’església de Santa Maria d’Àneu.

Al llarg de les visites guiades que s’hi fan de manera habitual us expliquem la història d’aquests llocs, tota ella: us expliquem les vinculacions que tenien aquests llocs i la seva gent, que al capdavall eren territoris veïns a vegades ben avinguts i unes altres no tant. Us expliquem el paper que tenen ells, comtes i monjos, però també el paper d’elles, comtesses, pageses i dones nobles, que visqueren plenament amb absoluta normalitat. Perquè, com bé ens va dir la medievalista Teresa Vinyoles, el segle XI va ser el segle de la llibertat per a les dones.

Formen part d’aquest projecte els següents 4 espais:

 • Conjunt Monumental del Castell de Mur i canònica de Santa Maria

  Es visita el castell, considerat el millor castell romànic de Catalunya, i la canònica agustina. Correspon als segles X – XI-XII. A l’interior de l’església s’hi pot contemplar una reproducció de les pintures romàniques de l’absis central, actualment ubicades al Fine Arts Museum (Boston), ja que foren les primeres venudes de tot el Pirineu català. Personatges històrics: Arsenda, Arnau Mir de Tost, Valença, Ramon V, Puig i Cadafalch, Folch i Torres i altres.

 • Santa Maria d’Àneu

  Molt probablement va ser una col·legiata agustina. Cal destacar-ne els segles IX, XI-XII, XV-XVI, així com la restauració feta entre els segles XX i XXI. Disposa d’una reproducció de les pintures romàniques. Personatges històrics: Llúcia de la Marca, Artau I de Pallars, Caterina Albert de Pallars i altres.

 • Sant Pere del Burgal

  Aquest monestir benedictí, parcialment enrunat, es posa en valor els segles IX, XI-XII i va ser restaurat entre el segle XX i XXI. Té una molt peculiar església de doble capçalera, fet raríssim en l’arquitectura catalana, i s’hi pot contemplar també la reproducció de les pintures murals romàniques. Personatges històrics: Ermengarda abadessa, Llúcia de la Marca, Artau I, Artau II, Llúcia, Ot i altres.

 • Antic monestir de Gerri de la Sal

  Un dels monestirs benedictins més importants de la Catalunya medieval, que s’inicia al segle IX i es manté viu, tot i que modificant-se, al llarg de 1.000 anys. Restauració XX i XXI. És un espai propi del romànic tardà, amb escultura de pedra i reformes barroques. Personatges històrics: Aldonça, Espanell, Ot i altres.

Visites Guiades

(dades d’interès)
Les visites guiades formen part del projecte Joc de Dames. Es fan sense concertar-les prèviament, menys en el cas dels grups, que ens adaptem al què us calgui. L’horari d’aquest any el pots trobar aquí

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Scroll to Top