Previous
Next

Castell de Mur i Canònica de Santa Maria

Previous
Next

Com arribar

Altres Activitats

A banda de les visites guiades, a Mur fem més activitats prèvia reserva:

 • Visites Privades

  Podeu concertar visites única i exclusivament per a vosaltres, independentment del nombre de persones que sigueu. Consulta preu i disponibilitat contactant amb nosaltres!

 • Degusta el Pallars

  Visites guiades que acaben amb un tast de productes i vins pallaresos servits al voltant del claustre. Podràs conèixer així els fruits de la terra que t’envolta! Mínim, 10 adults. Preu a consultar.

 • Castell de Mur, cel medieval

  A l’àbsis de Santa Maria de Mur, les imatges romàniques mostren una parella d’atlants aguanten el cel... Com veien el cel al segle XII? Quines pors tenen? Què amaga el cel medieval? Responem a aquestes preguntes i fem una observació astronòmica gaudint d’un cel especial, i és que el Montsec és Destinació Turística Starlight declarada per la UNESCO.

Segueix-nos

Patrimoni romànic de referència a Catalunya

El Conjunt monumental del Castell de Mur el formen dos magnífics edificis romànics construïts al voltant del segle XI, quan aquest lloc era la seu de l’antic Comtat del Pallars Jussà.

Dalt del turó hi trobareu l’imponent edifici que ens dóna nom: el propi Castell de Mur (s. X-XI). Veu pràcticament tota la Conca de Tremp i la Conca Dellà, excepcionals vistes que permetien un control absolut del seu entorn. Serà aquí on Ramon i Valença, comtes del Pallars Jussà llavors, desenvoluparan el seu poder. Però es tracta d’un poder afeblit per les complexes circumstàncies que l’envolten: les tensions i lluites amb el Pallars Sobirà, la frontera musulmana al Montsec i les dificultats que suposaran l’avançament del comtat d’Urgell a través de la conquesta d’Arnau Mir de Tost i Arsenda, pare i mare de la comtessa Valença, que tancaran les possibilitats d’expansió del nostre territori.

El nostre castell serà seu de negociacions i pactes i espai de vida per a una família que gaudirà d’un estatus excepcional propi de la seva condició i on les dones, emparades per la llei, tindran el mateix protagonisme que els seus companys. Per aquest motiu les visites guiades s’emmarquen en el projecte Joc de Dames.

A més el pas del temps ha estat benèvol i a dia d’avui podem gaudir del millor castell romànic d’aquesta època que hi ha a Catalunya.

I davant seu, la Canònica de Santa Maria de Mur (s.XI-XII), que conserva l’únic claustre tota aquesta zona pirinenca. Promoguda per Ramon i Valença, al segle XII hi arriba una comunitat de canonges agustinians que  en marxen al segle XIX. Però, si alguna cosa fa únic aquest lloc, és la rocambolesca història sobre l’arrencament de les pintures murals romàniques de l’àbsis. Venudes l’any 1919 a Ignasi Pollak, aquest antiquari les entregà al col·leccionista Lluís Plandiura i aquest finalment se’n despendrà per entregar-les al Museum of Fine Arts (Boston). Aquí és on es poden contemplar les originals avui, mentre que a l’església en trobareu una reproducció. La importància del fet es deu a què és el primer arrencament de pintura mural de Catalunya i és el que generà els posteriors arrencaments de les esglésies romàniques de la Vall de Boí i la resta de valls del Pirineu.

Visites Guiades

(dades d’interès)

Les visites formen part del Joc de Dames. Cal reserva prèvia i la mascareta és obligatòria. L’horari d’aquest any el pots trobar a la pestanya de calendari.
 • Reserva
 • Calendari

Reserva ara

IMPORTANT: La reserva no és automàtica. Contactarem amb vosaltres per confirmar-la.

FES LA TEVA PROPOSTA!

Vols gaudir del Conjunt Monumental del Castell de Mur i Canònica de Santa Maria i tens una proposta a fer-nos? Cap problema, contacta amb nosaltres i en parlem!

Comparteix

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Scroll to Top